Tenet (2020)

0
1557

Christopher Nolan ismét egy nagyszabású mozifilmet készített el, amely komplexitását tekintve az Eredettel vetekszik.

Film adatlap

Tenet (2020)
Tenet (2020) eredeti poszter
 • Magyar cím: Tenet
 • Eredeti cím: Tenet
 • Műfaj: Akció, Sci-Fi
 • Szereplők: Elizabeth Debicki, Robert Pattinson, Kenneth Branagh, John David Washington, Aaron Taylor-Johnson, Clémence Poésy, Fiona Dourif, Michael Caine, Andrew Howard, Wes Chatham, Himesh Patel, Martin Donovan, Dimple Kapadia, Anthony Molinari, Jack Cutmore-Scott
 • Rendező: Christopher Nolan
 • Forgatókönyvíró: Christopher Nolan
 • Amerikai bemutató: 2020. szeptember 3.
 • Magyar premier: 2020. augusztus 26.
 • Filmstúdió: Syncopy, Warner Bros.
 • Forgalmazó: InterCom
 • IMDb adatlap: Tenet (2020)
 • [ratings]

Tartalom

Úgy tűnik, hogy az utolsó órákhoz értünk, a Föld egy rendkívüli katasztrófa küszöbéhez érkezett, talán tényleg csak egy hajszál választja el a világot a harmadik világháború kitörésétől. A történések különös összjátékának köszönhetően egy brit ügynök (John David Washington) lehet a kulcsa mindennek és talán rajta múlik, hogy képes-e megmenteni a bolygót és az embereket. A helyzet azonban valóban komplikált, hiszen hősünknek nem csak néhány mindenre elszánt zsoldossal kell felvennie a harcot, hanem úgy tűnik, hogy az időt is le kell győznie, ami talán lehetetlen feladat.

Képek

Előzetesek

Tenet (2020) - magyar szinkronos előzetes #1

Tenet (2020) - magyar szinkronos előzetes #2

Hírek és érdekességek

A film elkészítését is előkészítését is rendkívüli titoktartás övezte. Robert Pattinson egy interjúban elmondta, hogy egyetlen egyszer olvashatta el a teljes forgatókönyvet, ráadásul azt is a Warner Bros. egy irodájában, ahol még az ajtót is rázárták. Michael Caine pedig elmondta, hogy ő nem is olvasta a teljes forgatókönyvet, csupán azokat az oldalakat kapta meg, amelyek az ő szerepéhez és karakteréhez tartoztak, ráadásul ezeket is mindig csak a forgatások előtt nézhette át. Caine-nek így igazából mint kiderült fogalma sem volt arról, hogy miről is szól a film. Ez azért is furcsa, mert Caine és Nolan jó barátok, hiszen a Tenet már a nyolcadik közös filmjük – igaz ebbe a Dunkirk-et is beleszámoltuk, ahol Caine ugyan nem látható, de a hangját lehet hallani az eredeti változatban.

Christopher Nolan ismét Hoyte Van Hoytema operatőrrel dolgozott együtt, ez már a harmadik közös munkájuk volt. Korábban a Csillagok között és a Dunkirk esetében is együtt dolgoztak.

Christopher Nolan terve az volt, hogy a Tenet zeneszerzője Hans Zimmer lesz. A páros 2006-ban, A tökéletes trükk esetében már dolgozott is együtt. Zimmer azonban ez alkalommal nem tudta vállalni a feladatot, az új Dűne film megzenésítésével és taktusaival volt elfoglalva, így jó barátját Ludwig Göransson-t ajánlotta Nolan figyelmébe, aki el is fogadta ezt az ötletet.

A rendezőt lenyűgözte Robert Pattinson játéka, aki a Jólét és a Z, az elveszett város című filmeket látva igazán megkedvelt, ezért is ajánlotta neki a Tenet egyik szerepét.

2019 májusában kezdődtek a film forgatásai és majd 6 hónapig tartottak. A munkálatok az Egyesült Államokban indultak, de a stáb bejárta a világot, hiszen Dániában, Észtországban, Indiában, Olaszországban, Norvégiában és az Egyesület Királyságban is forgott a kamera. Ennek okán amúgy például indiai színésznő is szerepet kapott a filmben, Dimple Kapadia, akinek ez az első hollywoodi munkája.

A stúdió nem sajnálta a pénzt a Tenet elkészítésére. Nolan legdrágább eredeti filmjéről van szó, 205 millió dollár volt csak a forgatások és a munka. Ráadásul eredeti történet esetében a világon sem igazán volt még hasonlóra példa. Ezért is nagy kérdés, hogy a koronavírus helyzet ellenére miként sikerül a filmpremier. Ez egyesek szerint a jövő filmes világát is meghatározhatja.

Merry Go Round munkacímen zajlottak a Tenet munkálatai.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here