Midway (2019)

0
1150

Roland Emmerich újabb nagyszabású filmmel jelentkezik 2019-ben. Ez alkalommal a második világháború egy sorsdöntő ütközetét álmodta vászonra.

Film adatlap

Midway (2019)

 • Magyar cím: Midway
 • Eredeti cím: Midway
 • Műfaj: Akció, Dráma, Történelmi,
 • Szereplők: Patrick Wilson, Luke Evans, Dennis Quaid, Ed Skrein, Woody Harrelson, Mandy Moore, Alexander Ludwig, Darren Criss, Keean Johnson, Aaron Eckhart, Tadanobu Asano, Nick Jonas, Luke Kleintank, Jake Weber, Brennan Brown
 • Rendező: Roland Emmerich
 • Forgatókönyvíró:Wes Tooke
 • Amerikai bemutató: 2019. november 8.
 • Magyar premier: 2019. november 7.
 • Filmstúdió: Centropolis Entertainment, RuYi Media, Starlight Culture Entertainment
 • Forgalmazó: Freeman Film
 • IMDb adatlap: Midway
 • [ratings]

Tartalom

1942 júniusában zajlott a második világháború egyik fontos csatája. Az amerikai flotta és a japánok tengeri hadereje ütközött meg egymással. A Midwayi csata a háború későbbi alakulása szempontjából is sorsdöntő volt. A Midway című film ennek a történetét meséli el, az ütközetben résztvevő kapitányok, matrózok és pilóták küzdelmei elevenednek meg.

Képek

Előzetesek

Magyar szinkronos előzetes 01

Hírek és érdekességek

Roland Emmerich rendező nem először visz vászonra történelmi háborús filmet. Annak idején 2000-ben A hazafit készítette el. Igaz azóta hasonló sztorit nem rendezett. Azért a filmért három Oscar-jelölést sikerült bezsebelni. Emmerich nevéhez olyan filmeket köthetünk, mint Az elnök végveszélyben, a 2012, a Holnapután, a Csillagkapu, az 1998-as Godzilla vagy A függetlenség napja.

A forgatókönyvet egy új üdvöske, Wes Tooke készítette, aki korábban a Kolónia című sorozat több részén is dolgozott.

Emmerich egészen pofás sztárparádét csinált a filmből. A főbb szerepekben számos ismert arccal találkozhatunk. Luke Evans mellett Woody Harrelson, Dennis Quaid, Aaron Eckhart, Patrick Wilson és Ed Skrein is szerepet kapott a sztoriban. Melettük pedig talán a fiatal Nick Jonas nevét is érdemes megemlíteni. Az énekes ugyanis előszeretettel vállal filmes szerepeket is, annak ellenére, hogy úgy tűnik a Jonas Brothers ismét összeállt. Legutóbb a Jumanji: Vár a dzsungelben találkozhattunk vele és úgy hírlik a folytatásból sem marad ki.

A Midwayi csata 1942. június 4. és június 7. között zajlott. A japánok úgy vélték, hogy sorsdöntő csapást mérhetnek az amerikaikra és akár a repülőgép-hordozóikat is elsüllyeszthetik. A terv azonban nem jött be, az amerikai hadvezetés nem teljesen a japán tervek szerint cselekedett. Ráadásul az amerikai katonák komoly küzdőképességről és elszántságról tettek tanúbizonyságot. Kidolgozatlan tervüknek köszönhetően végül a japánok vesztették el négy repülőgép-hordozójukat, ráadásul a háború folytatásban az amerikai haderő megkezdhette a japánok által megszállt területek felszabadítását.

Így aztán a Midwayi csata sorsdöntő amerikai győzelmet hozott, ráadásul a sikernek köszönhetően az Egyesült Államok ezt követően Németország felé tudta fordítani figyelme és hadereje egy részét.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here