Kurszk (2018)

0
836

Talán még emlékszel a hírekből a Kurszk nevű atommeghajtású tengeralattjáró katasztrófájára – Thomas Vinterberg filmje ezt a történetet dolgozza fel.

Film adatlap

Kurszk
Kurszk – poszter
 • Magyar cím: Kurszk
 • Eredeti cím: Kursk
 • Műfaj: Akció, Dráma, Történelmi
 • Szereplők: Léa Seydoux, Colin Firth, Michael Nyqvist, Matthias Schoenaerts, Max von Sydow, August Diehl, Steven Waddington, Matthias Schweighöfer, Pernilla August, Zlatko Buric, Joel Basman, John Hollingworth, Eva van der Gucht, Pit Bukowski, Gustaf Hammarsten,
 • Rendező: Thomas Vinterberg
 • Forgatókönyvíró: Robert Rodat
 • Belga bemutató: 2018. november 7.
 • Magyar premier: 2019. január 17.
 • Filmstúdió: Belga Productions
 • Forgalmazó: Big Bang Media
 • IMDb adatlap: Kursk
 • [ratings]

Tartalom

2000-ben gyakorlatozás közben történt katasztrófa a K-141 Kurszki tengeralattjáró fedélzetén. Robbanások történtek, amelyekben többen rögvest az életüket vesztették, azonban a legénység huszonhárom tagjai ezeket a robbanásokat túléli – azonban a mélyben rekednek, a tengeralattjáró fogságában, az oxigén pedig egyre csak fogy. A legénység családtagjai minden erejükkel a megmentésen dolgoznak, a kormány és a politika azonban úgy tűnik nem tesz meg mindent a sikeres mentőakcióba érdekében.

Képek

Előzetesek

Hírek és érdekességek

A film forgatókönyve Robert Moore könyve, az A Time to Die alapján készülhetett el. A szkriptet Matthias Schoenaerts írta meg. A rendezést pedig Thomas Vinterberg vezényelte. Utóbbi két szakember második alkalommal dolgozott együtt. Korábban a 2015-ös Távol a világ zajától című film volt közös munkájuk.

A Kurszk forgatásait az eredeti tervek szerint 2016 szeptemberében kezdte volna meg a stáb. Az orosz védelmi minisztérium azonban keresztül húzta a filmesek számításait – nem adták meg az engedélyt, hogy Oroszországban forgasson a csapat. Ez azért is érdekesség, mert a The Hollywood Reporter az egyik cikkében arról ír, hogy az oroszok előzetesen már szóban engedélyt adtak arra, hogy a kiválasztott helyszíneken dolgozhasson a Kurszk stábja. Végül ebből nem lett semmi, így a munkálatok csak 2017 áprilisának végén kezdődhettek meg – ráadásul a franciaországi haditengerészeti bázison Toulonban.

A filmet először a 2018-as Torontói Nemzetközi Filmfesztiválon mutatták be.

A Kurszk Michael Nyqvist utolsó filmje. A színész 2017 júniusában hunyt el, a forgatások befejezése előtt egy hónappal. Azonban mint kiderült a filmhez már ekkora az összes jelenetét felvették.

Úgy tudni, hogy Vlagyimir Putyin is feltűnt volna a filmben, persze egy színész alakította volna az orosz elnököt, aki pont a katasztrófa idején került hatalomra. A jeleneteket viszont végül kivágták a filmből. Állítólag a gyártóstúdió feje, Luc Besson kérte ezt, azt szerette volna, ha a filmben a mentési munkálatokat és az arra tett kísérleteket mutatják be, nem pedig a mögöttes politikai okokat. Putyin karakterek mondjuk mindösszesen 4-5 jelenetben tűnt volna fel.

Egyes pletykák szerint az EuropaCorp részéről inkább az volt a félő, hogy az oroszok rossz szemmel nézték volna, ha Putyin karaktere is szerepet kap. Az interjú című filmnél a Sony megbánta, hogy Kim Jong-un-t ábrázolták, hacker támadás is érte a stúdiót ezt követően.

Mindez azért lehet mégis furcsa, mert a szkriptben Putyint kifejezetten pozitív figuraként mutatták volna be, hiszen az édesapja annak idején tengeralattjárón teljesített szolgálatot, így mondhatni személyes érintettsége is volt az ügyben.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here