Anakin Skywalker Obi-Wan miatt állt át a Sötét Oldalra?!

0
1145
Anakin Skywalker Obi-Wan miatt állt át a Sötét Oldalra?!
Anakin Skywalker Obi-Wan miatt állt át a Sötét Oldalra?!

Habár Obi-Wan Kenobi magát okolta azért, hogy Anakin Skywalker Darth Vaderé vállt, ám eddig nem derült ki, hogy a jedi ezt jogosan tette-e. Most azonban bizonyítékot kaptunk rá, hogy valóban fontos tényező lehet ebben a dologban!

Nem is kérdés, hogy Anakin Skywalker Darth Vaderé válása a Star Wars univerzum egyik központi eleme – a sztori egyik mozgatórugója. Obi-Wan Kenobi pedig a franchiseban többször is saját magát hibáztatta ezért. Az viszont a néző számára nem igazán derült ki, hogy jogosan teszi-e mindezt. Ezt a részt kevésbé mutatták be nekünk, hiszen A klónok támadásában még nagyon az elejét láttuk mindennek, A klónok támadása idején pedig már inkább Anakin és Ahsoka került a középpontba. Így aztán kimaradtunk abból, hogy milyen mester is volt igaziból Obi-Wan Kenobi.

Azonban a nem régiben bemutatott Age of Republic: Obi-Wan Kenobi című képregényben sokkal közelebb kerülünk a válaszhoz. Kiderül, hogy talán valóban a jedimester okolható, az ő rossz döntései és rosszul megválasztott mondatai igenis hozzájárultak ahhoz, hogy mivé is vált Anakin Skywalker.

A filmekből az például kiderül, hogy Kenobi leginkább azért vállalta Anakin kiképzését, mert Qui-Gon Jinn megkérte rá. Hősünk azonban nem igazán érzi magát késznek a feladatra, de úgy érzi kötelessége segíteni, ráadásul Yoda is ezt a gondolatot és érzést igyekszik erősíteni benne. Obi-Wan viszont változatlanul úgy érzi, hogy nem ő Anakin igazi mestere.

Age of Republic: Obi-Wan Kenobi című képregény
Age of Republic: Obi-Wan Kenobi című képregény

Úgy tűnik, hogy attól is tartózkodott volna, hogy Anakint magával vigye a küldetésére, inkább a Corusanton-on hagyta volna, hogy más padawanokkal gyakoroljon, itt lépett viszont közbe Yoda. Habár Kenobi azzal érvel, hogy Anakinnak még fejlődnie kell, végül mégis magával viszi és Yoda meggyőzi őt.

Később aztán Obi-Wan Kenobi ezt úgy adja elő Anakinnak, hogy Yoda egyet értett abban, hogy itt az idő, de a Jedi Tanács nem feltétlen támogatta ezt.

Ezek az elejtett félmondatok pedig bőven elegek lehettek ahhoz, hogy a fiatal Anakint később Palpatine még könnyebb fordítsa a Jedi Rend ellen. Így aztán nem is meglepő, hogy Obi-Wan Kenobi magát hibáztatja. Leginkább azt róhatja fel magának, hogy a kissé arrogáns és makacs viselkedése miatt nem volt jó mestere Anakinnak – ráadásul ezt az érzést sosem volt képes beismerni még talán saját magának sem.

Egy kicsit tehát megint okosabbak lettünk Obi-Wan Kenobit illetően. Persze ettől függetlenül azért bízunk benne, hogy egyszer akár filmes formában is tovább bontakozik az ő története és nem csak képregény formában találkozhatunk vele.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here