Alelnök (2018)

0
683

Dick Cheney az Egyesült Államok alelnöke volt George W. Bush elnöksége idején – igaz ő talán ennél többnek érezte és tartotta magát. Az Alelnök az ő történetét mutatja be, Christian Bale főszereplésével.

Film adatlap

Alelnök (2018)

 • Magyar cím: Alelnök
 • Eredeti cím: Vice
 • Műfaj: Életrajzi, Vígjáték, Dráma
 • Szereplők: Christian Bale, Amy Adams, Steve Carell, Sam Rockwell, Alison Pill, Eddie Marsan, Justin Kirk, LisaGay Hamilton, Jesse Plemons, Bill Camp, Don McManus, Lily Rabe, Shea Whigham, Stephen Adly Guirgis, Tyler Perry
 • Rendező: Adam McKay
 • Forgatókönyvíró: Adam McKay
 • Amerikai bemutató: 2018. december 25.
 • Magyar premier: 2019. február 21.
 • Filmstúdió: Annapurna Pictures, Gary Sanchez Productions, Plan B Entertainment
 • Forgalmazó: Fórum Hungary
 • IMDb adatlap: Vice
 • [ratings]

Tartalom

Dick Cheney (Christian Bale) Wyoming államból indult „hódító” útjára. Elektronikai munkásként indult a karrierje, majd később az Egyesült Államok de facto elnöke lett. Cheney még Nixon adminisztrációja alatt férkőzött be Washington D. C. szerkezetébe. Ebben a feleségének (Amy Adams) és Donald Rumsfeldnek (Steve Carell) is nagyszerepe volt. Gerald Ford elnökségének idején a Fehér Ház kabinetfőnöke volt, majd öt kongresszusi ciklus után George W. Bush (Sam Rockwell) védelmi minisztereként folytatta. 2000-ben aztán lemondott a Halliburton olajipari cég vezérigazgatói pozíciójáról, hogy Bush alelnökeként szálljon ringbe. Azonban a célja egyértelmű volt, hitte, hogy csak nem teljeskörű kontrollt élvezhet és csupán formalitásként tekintett az alelnöki megnevezésre.

Cheney ravasz és körmönfont, olykor titkos politikai manőverei oly módon változtatták meg az amerikai politikai térképet, amelynek a hozzáértők szerint hosszú időn keresztül lesznek még hatásai. Cheney azonban nem csak ilyen ember, magánélete visszafogott – az Alelnökben pedig ezt az énjét is megismerhetjük.

Képek

Előzetesek

Hírek és érdekességek

Christian Bale egy interjúban elárulta, hogy Adam McKay improvizatív stílusa miatt rengeteg időt töltött azzal, hogy felkészüljön a szerepre. Tanulmányozta Dick Cheney gesztusait és igyekezett a hangját is elsajátítani. Bale alapvetően is az a fajta, aki rengeteget készül egy szerepre, de saját bevallása szerint most minden eddiginél több időt töltött ezzel.

Ilyen szempontból mondjuk Amy Adams is kitett magáért – a forgatási szünetekben sem „vetette le magáról” karakterét, megőrizte annak jellegzetes hangját és beszédstílusát.

Elég hátborzongató sztori is kötődik a filmhez. Dick Cheney köztudott, hogy szívproblémákkal küszködött. Bale pedig ennek okán a szerepre való készülés során igyekezett minél több mindent megtudni a szívroham megelőzéséről. Ennek aztán Adam McKay rendező vette legnagyobb hasznát. A direktor ugyanis az utómunkálatok során szívrohamot kapott, Bale pedig úgy tudni, hogy hasznosítani tudta a tanultakat és segített megmenteni McKay-t. A rendező egyébként a műtétjének felvételeit fekete-fehérben a filmbe is belecsempészte.

Bale ismét őrült átalakuláson ment keresztül, ami tőle egyáltalán nem szokatlan. Ez alkalommal viszont egy táplálkozási szakértő segítségét is igénybe vette. Rengeteget hízott a szerep kedvéért és igyekezett ezt úgy megtenni, hogy közben mégis egészséges maradjon. 18 kilót szedett fel, hogy igazi Dick Cheney lehessen.

Sam Rockwellnek műorra volt a forgatásokon, hogy még inkább hasonlítson Bush elnökre. A színész egy interjúban elárulta, hogy a legnehezebb nem is ez volt, hanem Bush beszédstílusának elsajátítása.

Érdekesség lehet, hogy Christian Bale és Dick Cheney is január 30-án született.

A filmet 8 kategóriában jelölték az Oscar-díjra.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here