Aladdin (2019)

0
1199

A Disney továbbra sem pihen az élőszereplős mese adaptációk terén. 2019-ben Aladdin jól ismert története is megelevenedhet a szemünk előtt.

Film adatlap

Aladdin (2019)

 • Magyar cím: Aladdin
 • Eredeti cím: Aladdin
 • Műfaj: Kaland, Vígjáték, Családi
 • Szereplők: Naomi Scott, Will Smith, Alan Tudyk, Mena Massoud, Billy Magnussen, Nasim Pedrad, Marwan Kenzari, Navid Negahban, Numan Acar, Nikkita Chadha, Kamil Lemieszewski, Adam Collins, Ocean Navarro, Joey Ansah, Amer Chadha-Patel
 • Rendező: Guy Ritchie
 • Forgatókönyvíró: John August, Guy Ritchie,
 • Amerikai bemutató: 2019. május 24.
 • Magyar premier: 2019. május 23.
 • Filmstúdió: Walt Disney Pictures, Lin Pictures, Rideback
 • Forgalmazó: Fórum Hungary
 • IMDb adatlap: Aladdin
 • [ratings]

Tartalom

Aladdin (Mena Massoud) egy furfangos utcagyerek, akinek Abu, egy kismajom a legjobb barátja. Hősünk azonban komoly kalamajkába keveredik. Jafar (Marwan Kenzari), a szultán gonosz varázslója ugyanis csellel veszi rá Aladdint arra, hogy megtalálja a csodalámpát, amelyben egy dzsinn (Will Smith) lakik, akik teljesíti az ember minden kívánságát. Azonban Aladdinra nem csak veszélyes kalandok, hanem a gyönyörűséges Jázmin (Naomi Scott) is vár.

Képek

Előzetesek

Hírek és érdekességek

Patrick Stewart is bejelentkezett egy szerepre az élőszereplős Aladdin esetében. Jafart, a gonosz varázslót szerette volna eljátszani. Ráadásul nem is véletlen, 1992-ben ugyanis a meseváltozatban ő adhatta volna a varázsló hangját, azonban nem élt ezzel a lehetőséggel. Azóta saját bevallása szerint is többször megbánta. A szerep mondjuk végül nem nála, hanem a holland születésű Marwan Kenzari-nál landolt. Igaz úgy tudni, hogy ezen a téren Tom Hardy neve is felmerült még a produkció előkészítésének korai fázisában.

Iago-nak, a papagájnak, annak idején Gilbert Gottfried szolgáltatta a hangját. Felmerült, hogy a színész most is hasonlóan tesz, bár úgy tudni, hogy végül ebből még sem lett semmi.

Guy Ritchie örömmel vállalta a film rendezését. Egy interjúban ugyanis elárulta, hogy az összes Disney történet közül az Aladdin áll a legközelebb hozzá. Ami nem is csoda, hiszen Aladdin egy utcagyerek és Rithie karakterei sokszor bizonyos szempontból hasonlóak, még ha kicsit szókimondóbb figurák is. Másrészt a direktor a gyerekei miatt is azt érezte, hogy ideje egy gyerekeknek szóló filmet is elkészítenie.

Aladdin szerepére többen is pályáztak. Dev Patel (Gettómilliomos), Avan Joggia (Zombieland) és Riz Ahmed (Éjjeli féreg) is a jelöltek között volt. Végül azonban Mena Massoud lett a befutó.

Will Smith-nek választási lehetősége is volt, hogy melyik Disney filmben akar ott lenni. A dzsinn szerepét ajánlották fel neki az Aladdinban, de egy Dumbós szerep is kinézőben volt neki. Végül aztán ezt választotta. Egyébként nem ő az egyetlen, aki hasonló cipőben jár. Annak idején Emma Watson eljátszhatta volna Hamupipőkét, de végül a Szépség és a Szörnyetegben vállalt szerepet. Danny DeVito-nak pedig utóbbiban Maurice szerepét ajánlották fel, de ő inkább a Dumbóban, Max Medici szerepét választotta.

A stúdió igyekezett arab színészeket választani az egyes szerepekre. A címszereplő Mena Massoud egyiptomi születésű, igaz Kanadában nőtt fel. Naomi Scott (Jázmin) ugyan brit születésű, de az édesanyja ugandai születésű, édesapja brit. A Jafart alakító Merwan Kenzari ugyan Hollandiában látta meg a napvilágot, de félig tunéziai. Navid Negahban (Szultán) és Nasim Pedrad (Dalia) amerikai-iráni színészek. Numan Acar (Hakim) pedig Törökországban született. Hogy minden flottul menjen egy kicsit csúszott is a forgatás – ugyanis Aladdin és Jázmin szerepére nehezen lett meg a két színész.

Aladdin szerepére egyébként egy profi pankrátor, Adeel Alam is bejelentkezett.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here