Az orosz kommunisták betiltanák a Csernobil című sorozatot!

0
434
Az orosz kommunisták betiltanák a Csernobil című sorozatot!
Az orosz kommunisták betiltanák a Csernobil című sorozatot!

Az HBO minisorozata, a Csernobil meglehetősen pozitív fogadtatást kapott, sokak szerint az elmúlt évek egyik legjobbja. Persze vannak, akik szerint egy hazugságcunami az, amit a széria tolmácsol.

Nem meglepő, hogy az HBO-féle Csernobil sorozat komoly sikert ért el. Valós eseményeket dolgozott fel, az 1986-os csernobili atomkatasztrófát. Mindezt színészekkel, de a lehető legaprólékosabban bemutatva a történéseket. Persze a készítők is hozzátették, hogy néhol filmes eszközöket alkalmaztak, hogy a képernyőn is működőképes legyen a dolog.

Az Emily Watson által alakított Ulana Khomyuk például nem létezett, ő inkább a tudósok összességét próbálta képviselni, amit az utolsó rész végén jeleztek is nekünk. Alapvetően viszont igyekeztek feltárni az eseményeket és bemutatni a szovjet reakciót az atomkatasztrófára. Azt persze lehetett sejteni, hogy ezzel nem mindenki fog egyetérteni, hiszen néhányan a mai napig tagadják az áldozatok számát is.

Nos, az Orosz Marxista-Leninista Párt, az orosz kommunisták egy az egyben felháborítónak és manipulatívnak tartják a szériát. Elmondásuk szerint nem kérdés, hogy a CIA áll az egész katasztrófa mögött. A széria pedig démonizál és rágalmaz.

Annak ellenére, hogy a kulcsmomentumok döntő része ténylegesen így történt, a motiváció, az emberek hősiessége, az erkölcsi lét a szovjet társadalomban mind hazugság – fogalmaz Sergey Malinkovich, a párt szóvivője.

Politikai véleménynyilvánításba semmiképpen nem szeretnénk belemenni. Mindenesetre érdekes, hogy a széria azért nem minden szovjet embert „démonként” mutat be, sőt a hősiességet is komolyan tudja ábrázolni.

A kommunista párt azonban azt követeli, hogy Oroszországban tiltsák be az HBO sorozatát és hamis vád gyanújával a készítőket, az írókat, rendezőt és színészeket is felelősségre vonnák.

Ha pedig ez nem elég, akkor egy saját gyártású, orosz Csernobil sorozat készítését is kilátásba helyezték, amely valóban a katasztrófa igaz történetét mesélné el, természetesen bemutatva a CIA aknamunkáját is az esetet illetően.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here