Két királynő (2018)

0
837

Stuart Mária rövid és viharos életébe nyerhetünk betekintést Josie Rourke filmjében. A skótok királynőjét Saoirse Ronon, míg I. Erzsébetet Margot Robbie alakítja.

Film adatlap

Két királynő

 • Magyar cím: Két királynő
 • Eredeti cím: Mary Queen of Scots
 • Műfaj: Életrajzi, Dráma, Történelmi
 • Szereplők: Angela Bain, Richard Cant, Guy Rhys, Thom Petty, Saoirse Ronan, Izuka Hoyle, Margot Robbie, John Ramm, Simon Russell Beale, Abby Cassidy, Shalisha James-Davis, Maria Dragus, Eileen O’Higgins, Liah O’Prey, Greg Miller Burns
 • Rendező: Josie Rourke
 • Forgatókönyvíró: Beau Willimon, John Guy (történet)
 • Amerikai bemutató: 2018. december 21.
 • Magyar premier: 2019. január 31.
 • Filmstúdió: Focus Features, Perfect World Pictures, Working Title Films
 • Forgalmazó: UIP-Duna Film
 • IMDb adatlap: Mary Queen of Scots
 • [ratings]

Tartalom

Stuart Mária (Saoirse Ronon) élete legalább annyira volt viharos, mint az élete. Egyhetes volt, amikor édesapja, a skótok királya egy csatában az életét vesztette. Mária ezt követően Franciaországba került, majd 16 évesen férjhez ment és úgy tűnt francia királyné lesz. 18 évesen viszont már megözvegyült és mereven ellenállt annak, hogy ismét férjhez menjen. Úgy dönt, hogy inkább visszatér szülőföldjére és a jogosan neki járó skót trónt foglalja vissza – az angolokkal szemben és I. Erzsébet királynővel szemben.

A két királynő kénytelen egymással szemben állni és felvenni a harcot, egy olyan világban, amelyben a férfiak dominálnak, akik azt hiszik saját akaratuk szerint irányíthatják mindkét nőt. Mária nem akar behódolni, Erzsébet pedig szintén nem hagyja magát, hiszen a trónja és a hatalma is veszélybe kerülhet. Mindeközben pedig árulások, lázadások és összeesküvések formálják és alakítják a történelem ezen szakaszát.

Képek

Előzetesek

Hírek és érdekességek

A készítők nem aprózták el a szereposztást. Saoirse Ronan és Margot Robbie is 2018 legnépszerűbb színésznői voltak. Ronant a Lady Bird-ben nyújtott alakításért, míg Robbie-t az Én, Tonya-ért jelölték az Oscarra.

Ez a minőség azonban általánosságban is jellemző a stábra. Alexandra Byrne Oscar-díjas jelmeztervező, aki dolgozott a Két királynőn. A haj és makeup tervező Jenny Shircore volt, aki szintén aranyszobros. A vágó Chris Dickens szintén nyert már Oscart. James Merifield Emmy-díjas, az operatőr John Mathieson pedig BAFTA díjban részesült korábban.

Érdekesség lehet az is, hogy a film elkészítése már évek óta terv. Saoirse Ronan most 24 éves, de már 18 évesen aláírt szerződése volt erre a szerepre. Ezt egy interjúban árulta el a háromszoros Oscar-jelölt színésznő. A rendezőt és a forgatókönyvírót még ezt követően kezdték el keresni, így viszont saját bevallása szerint volt elég idő felkészülni a szerepre, sokat olvasni a korszakról és elmerülni Stuart Mária történetében.

Ronan amúgy másodszor alakít olyan karaktert, akit már Vanessa Redgrave is életre keltett. Utóbbi színésznő is volt már Stuart Mária, még egy 1971-es filmben. A 2007-es Vágy és vezeklés-ben pedig Briony Tallis-t alakították. Ronan a fiatalkori, míg Redgrave az időskori szerepet játszotta.

Margot Robbie már a második egyébként ausztrál születésű színésznő, aki I. Erzsébet királynőt alakíthatja. Korábban Cate Blanchett-nek volt erre lehetőségre. Sőt, neki kétszer is. Az 1998-as Elizabeth-ben és később, 2007-ben az Elizabeth: Az aranykorban is.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here