Harry Potter stopot vezettek be egy katolikus iskolában

Harry Potter története, J. K. Rowling regényei igazi sikerdarabok - a fiatalok és talán a kicsivel idősebbek is imádják a regényfolyamat. Ám úgy tűnik vannak helyek, ahol inkább a könyvek betiltásáról döntöttek.

0
351
Harry Potter stopot vezettek be egy katolikus iskolában
Harry Potter stopot vezettek be egy katolikus iskolában

Harry Potter története, J. K. Rowling regényei igazi sikerdarabok – a fiatalok és talán a kicsivel idősebbek is imádják a regényfolyamat. Ám úgy tűnik vannak helyek, ahol inkább a könyvek betiltásáról döntöttek.

Nem igazán lehet megcáfolni azt az állítást, hogy a 2000-es évek egyik meghatározó popkulturális jelensége Harry Potter. A regények fiatalok millióit vették rá arra, hogy olvassanak és könyvet ragadjanak a kezükbe.

Nem beszélve arról, hogy a Rowling-könyvekből készült filmek is hatalmas sikert arattak és ezekből sem volt hiány. A Harry Potter jelenség pedig az elmúlt években sem feltétlen lett enyhébb. Nem rég egy mobilos játék jelent meg, ami a varázslatos világba kalauzol el minket, de ott van a Legendás állatok és megfigyelésük film és a folytatása – ebből is még minimum 3 felvonás készülhet. A varázslók világa tehát menő. De nem úgy egy amerikai katolikus iskolában.

A The Independent számolt be arról, hogy a Tennessee államban található St. Edward Katolikus Iskolában betiltották a Harry Potter regényeket. Az okokról Dan Reehill tiszteletes, az iskola igazgatója a következőképpen vallott:

A Harry Potter regényekben a mágia jó és rossz oldala is megjelenik, ám ez nem igaz, ez csak furfangos elterelés. A könyvekben olvasható átkok és varázslatok ugyanis valóban átkok és varázslatok, amelyeket ha hangosan kimondunk, akkor különféle gonosz lelkeket idézhetünk meg.

Hmm. Gonosz módon megjegyezhetnénk, hogy gyógyszerre sose igyunk. Másrészt viszont tiszteletben is tarthatjuk Dan Reehill véleményét. Az iskolásokat a tervek szerint meg is büntetik ha Harry Potter regények olvasásán csípik őket. A cikkben szó van róla, hogy habár a tilalom csak az iskola területén érvényes, az intézmény jelezte a szülőknek is, ha egy mód van rá, akkor otthon se engedjék, hogy a gyerekek Harry Potter regényeket olvassanak, hiszen ezzel bűnbe eshetnek.

Igen, a XXI. században ilyen is van. Persze érdekes ennek a sztorinak a folytatása. Annak idején például a Zabhegyező című regényt is betiltották, amivel csak még inkább felhívták a figyelmet erre a könyvre és még többen lettek kíváncsiak.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here