A kedvenc (2018)

0
650

Yorgos Lanthimos legújabb rendezése egy történelmi időutazást ígér, a 18. századi Angliába látogathatunk el, miközben Olivia Colman, Rachel Weisz és Emma Stone játékát élvezzük.

Film adatlap

A kedvenc

 • Magyar cím: A kedvenc
 • Eredeti cím: The Favourite
 • Műfaj: Életrajzi, Vígjáték, Dráma
 • Szereplők: Olivia Colman, Rachel Weisz, Emma Delves, Faye Daveney, Emma Stone, Paul Swaine, Jennifer White, Lilly-Rose Stevens, Denise Mack, James Smith, Mark Gatiss, Horatio, Willem Dalby, Edward Aczel, Carolyn Saint-Pé,
 • Rendező: Yorgos Lanthimos
 • Forgatókönyvíró: Deborah Davis, Tony McNamara
 • Amerikai bemutató: 2018. december 21.
 • Magyar premier: 2019. február 7.
 • Filmstúdió: Element Pictures, Scarlet Films, Film4
 • Forgalmazó: Fórum Hungary
 • IMDb adatlap: The Favourite
 • [ratings]

Tartalom

A 18. század elején járunk, Angliában. A helyzet nem egyszerű, hiszen az angolok éppen hadban állnak a franciákkal. Persze azért van, akiket nem kell sajnálni, hiszen a kacsafuttatás és az ananászfogyasztás is virágzik, háború ide vagy oda. A trónt a törékeny Anna királynő (Olivia Colman) foglalja el, aki helyett azonban közeli barátja, Lady Sarah Malborough (Rachel Weisz) kormányoz, miközben még igyekszik is ápolni a betegeskedő uralkodót.

Ekkor érkezik egy új szolgáló lány, Abigail (Emma Stone), akit Lady Sarah hamar a szárnyai alá vesz, ugyanis nagyon talpraesettnek és szimpatikusnak tartja. Abigail viszont csak az alkalmat keresi, hogy visszatérhessen az arisztokrata élethez. Sarah-t lefoglalja a háború és a politika, így aztán Abigail kap az alkalmon és igyekszik elfoglalni Sarah helyét Anna mellett. Abigail előtt így lehetőség nyílik arra, hogy minden álmát megvalósítsa, ebben pedig senki és semmi nem gátolhatja meg őt.

Képek

Előzetesek

Hírek és érdekességek

Emma Stone számára igazi kihívás volt ez a szerep. Meg kellett tanulnia lovagolni, pukedlizni és pontosan célozni és lőni egy XVIII. századi puskával.

Na, persze ezen a téren a többieknek is kijutott a kihívásból. Olivia Colman például 16 kilót kellett, hogy felszedjen Anna szerepe miatt.

A kedvenc története már meglehetősen régen megfogalmazódott. Deborah Davis még körülbelül húsz évvel ezelőtt írta az első vázlatot.

A filmben két Oscar-díjas színész is látható, hiszen Emma Stone és Rachel Weisz is rendelkezik aranyszoborral. Ez a kitüntetés sorozat pedig akár folytatódhat is, hiszen A kedvenc 10 Oscar-jelölést kapott. A forgatókönyv és a rendezés mellett például a három színésznő mindegyike is ott van a jelöltek között. Olivia Colman a Legjobb női főszereplő kategóriában szerepel, Weisz és Stone pedig nem csak a vásznon kellett, hogy farkasszemet nézzenek, hiszen a Legjobb női mellékszereplő kategóriában is mindketten érintettek.

A brit Oscar-nak tartott BAFTA díj átadón egyébként aratott a film. 12 jelölésből 7-et is díjra váltott. Azon a megmérettetésen Weisz legyőzte Stone-t, de Colman is díjat kapott, ahogy a kosztümök és a sminkek is.

A Golden Globe 5 jelöléséből egyet váltott díjra A kedvenc Colman gyűjtött be aranyozott szobrot.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here